Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Gelu Niţu în spectacolul

Gelu Niţu

Născut pe 10 mai 1949, Gelu Niţu a absolvit în 1971 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. Imediat după terminarea facultăţii, a lucrat timp de trei ani ca actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1974 devine unul dintre actorii de referinţă ai Teatrului Odeon, din Bucureşti.

Experienţa sa artistică este una deosebit de vastă, cu numeroase colaborări în teatru, film (Povestea unui secol (Eva), regia Adrian Popovici, Pictorul, regia Marcus Adam, Icon, regia Charles Martin Smith, Natasha, regia Jack Moudra, Balanţa, regia Lucian Pintilie etc.), televiziune, teatru radiofonic etc., fiind un actor versatil, cu mijloace de expresie extrem de variate.

La Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a întruchipat personaje ca: Zigger Zagger, în Zigger-Zagger de Peter Terson, regia Cornel Todea; Peter Munk în Inimă rece de Wilhelm Hauff, regia Sanda Manu; Topitorul de nasturi în Peer Gynt de Henrik Ibsen, regia Cătălina Buzoianu. Pe scena Teatrului Bulandra a fost Părintele Chenille în Obiceiuri necurate de Tom Smith, regia Mihai Constantin, la Teatrul de Comedie i-a interpretat pe Pavel Feodorovici Obolialinov, în Casa Zoikăi, de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu, şi pe Cléante, în Tartuffe, de Molière, regia László Bocsárdi, iar la Teatrul Metropolis a jucat rolurile Nikolski, Lahmatov în Funcţionarii după A.P. Cehov, regia Alexandru Mâzgăreanu, şi Shallow în Nevestele vesele din Windsor de W. Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu.

Cei 40 de ani de activitate la Teatrul Odeon au însemnat tot atâtea roluri importante, precum: Andrei în Poveste despre tatăl meu de Radu F. Alexandru, regia Gelu Colceag, Vânzătorul, Clientul, Prietenul în Ionesco – cinci piese scurte, de Eugene Ionesco, regia Alexandru Dabija, Claudius în Hamletmachine, de Heiner Müller, regia Dragoș Galgoțiu, Doctorul Collard în Marchizul de Sade de Doug Wright, regia Beatrice Rancea, Primul ministru în Leonce şi Lena de Georg Büchner, regia Alexandru Dabija, Caporalul Hill în Cartofi prăjiţi cu orice de Arnold Wesker, regia Alice Barb, D-nul Reagan în Fraţii de Sebastian Barry, regia Alexandru Dabija, Marele Inchizitor în Fraţii Karamazov după F.M. Dostoievski, regia Sandu Vasilache, Osip în Don Juan a la Russe după A.P. Cehov, regia Gelu Colceag, Gavrilescu în La ţigănci după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater, Sir William Catesby în Richard III de William Shakespeare, regia Mihai Măniuțiu, Emil în Pălăria florentină de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu, Lisimach în Pericle de W. Shakespeare, regia Alexander Hausvater, Zamolxe în Zamolxe de Lucian Blaga, regia Dinu Cernescu etc.

 

Silvia Năstasie