Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Paul Chiribuță

Paul Chiribuță a absolvit absolvit I.A.T.C. Bucureşti (1972), la clasa lui Ion Cojar, și începând chiar din acel an a fost repartizat la Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, unde a avut șansa să-și facă ucenicia într-un teatru în care experimentul și cercetarea teatrală reprezentau preocuparea majoră. Pentru un actor la debut, ritmul de cinci-șase premiere într-o stagiune a constituit un antrenament dificil, dar o bază extrem de solidă pentru viitor. Reputația teatrului făcea ca cei mai interesanți regizori, actori și dramaturgi să se reunească la Piatra-Neamț, pentru spectacole care au marcat istoria teatrului românesc contemporan.

A jucat în spectacole semnate de Liviu Ciulei, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Iulian Vișa, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Nicolae Scarlat, Cornel Todea, Emil Mandric, Eduard Covali, Mihai Manolescu, Gabriel Negri și Iulian Ursulescu. A interpretat peste patruzeci de roluri pe scena pietreană, multe dintre acestea constituind repere ale evoluției sale ca actor: Mercutio în Romeo și Julieta de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete, Caius în Nevestele Vesele din Windsor de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, Pathelin în Farsa jupânului Pathelin, după un autor anonim francez din secolul al XV-lea, regia Cornel Todea, Ipingescu în O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, Eric în Dragonul de Evgheni Șvarț, regia Victor Ioan Frunză, Pantalone în Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, regia Iulian Vișa, Tranio în Îmblânzirea Scorpiei de William Shakespeare, regia Iulian Vișa, Treplev în Pescărușul de Cehov, regia Nicolae Scarlat, Oreste în Muștele de Jean-Paul Sartre, regia Laurențiu Ulici, Străinul în Piațeta de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete. Multe dintre aceste spectacole au fost răsplatite cu premii naționale.

În anul 1987, a intrat prin concurs la Teatrul de Operetă București, singura portiță deschisă pentru a putea pătrunde în capitală a celor care nu aveau buletin de București. Etapa următoare a carierei sale se leagă de Teatrul Bulandra, unde a intrat, de asemenea, prin concurs, în anul 1989. Nivelul excepțional al colectivului artistic și reputația teatrului impuneau un angajament și un nivel de performanță cotidiană nu întotdeauna ușor de realizat. Aici a jucat, printre altele, Acaste în Mizantropul de Molière în regia lui Valeriu Moisescu, Groparul în Hamlet de W. Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu, Quince în Visul unei nopți de vară de W. Shakespeare în regia lui Liviu Ciulei, Sufleorul în Teatrul Comic de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, Theophilus Marder în Mephisto de Klaus Mann, în regia lui Alexandru Darie, și Primarul din Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Felix Alexa.

Începând cu 1993 și până în 1996, l-a secondat, ca director artistic, pe Silviu Purcărete, care fusese numit director general al Teatrului Bulandra. Activitatea internațională a Teatrului Bulandra, reluată imediat după Revoluție, s-a intensificat, spectacolele teatrului fiind prezente în festivaluri de prestigiu pe toate continentele.

Începând cu 1992, s-a consacrat și pedagogiei de teatru, care avea să devină, în anii următori, direcția principală a preocupărilor sale. Între 1994-1997, a participat, în calitate de regizor secund și director executiv, la realizarea primului proiect de teatru independent care se făcea în țara noastră după Revoluție. Finanțat de cele patru mari festivaluri de teatru din Europa: Avignon, Viena, Recklinghausen și Amsterdam, spectacolul Danaidele a constituit, din multe puncte de vedere, cel mai ambițios proiect european de teatru din acei ani.

Odată cu numirea lui Silviu Purcărete la direcția Centrului Dramatic Național Limoges, Paul Chiribuță a preluat direcția pedagogică a Academiei – Scoală Superioară de Teatru, structură de învățământ integrată unui centru de creație. Într-o perioadă relativ scurtă de timp, Academia de Teatru din Limoges a fost selecționată, alături de cele mai prestigioase școli de teatru din Franța, să facă parte din grupul structurilor de învățământ abilitate să acorde Diploma Națională de Actor. Ca o recunoaștere a valorii școlii pe care a creat-o, a fost numit responsabil din partea franceză în proiectul european intitulat „Ecole de Maîtres”, care reunea în fiecare an, sub bageta unui regizor recunoscut internațional, un grup de tineri actori proveniți din cinci țări ale Uniunii Europene: Franța, Italia, Spania, Belgia și Portugalia. Rezultatele obținute în coordonarea acestui proiect i-au adus titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, acordat de Ministerul Culturii din Franța.  

Cei unsprezece ani petrecuți la Limoges au fost ani de intense cercetări teoretice, care s-au concretizat în obținerea, în anul școlar 2002-2003, a unei Diplome de Studii Aprofundate la Universitatea Paris III – Sorbonne Nouvelle, cu lucrarea Académie Théâtrale de l’Union – une expérience pédagogique, iar în 2008, cu obținerea titlului de doctor cu teza Actorul și arta sa în modernitatea creației scenice actuale, la UNATC – București.

În 2009, a revenit în țară la UNATC București, ca profesor la catedra de Arta Actorului, iar între 2013-2016, a îndeplinit funcția de decan al Facultății de Teatru.

Începând din stagiunea 2012-2013, s-a reîntors pe scenă în spectacolele: Angajare de clovn de Matei Vișniec, regia Daniel Bucur, Omul care mănâncă lumea de Nis-Momme Stockmann, regia Vlad Trifaș, și Suflete Tari de Camil Petrescu, regia Paul Chiribuță, la Teatrul „Geoge Ciprian”, Trei nopți cu Madox de Matei Vișniec, regia Mihai Lungeanu, la Teatrul Nottara, și Job Interviews de Peter Zelenka, regia Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.

În prezent, este conferențiar universitar și profesor asociat la Departamentul de Arta Actorului a UNATC „I.L.Caragiale” București.