Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Luminiţa Erga

Dacă o veţi întâlni pe stradă cu siguranţă o veţi recunoaşte. Aţi văzut-o, probabil, pe scenă, la televizor sau într-un film şi v-a rămas în memorie prin prezenţa sa intensă. De fiecare dată când apare pe scenă, Luminiţa Erga se remarcă printr-o siguranţă de sine vibrantă.

Sub îndrumarea profesorului său, Mircea Albulescu, Luminița Erga şi-a cizelat talentul, şi-a cultivat nuanţele în joc şi a dezvoltat un control deosebit asupra construcţiei rolurilor. Datorită sensibilităţii sale ludice şi a angajamentului total faţă de meseria de actriţă, Luminiţa Erga a abordat, de-a lungul carierei, numeroase personaje dintre cele mai diferite şi neaşteptate. Printre regizorii care au găsit-o potrivită pentru spectacolele lor se numără: Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Beatrice Rancea, Petre Bokor, Dinu Cernescu sau Teodora Câmpineanu. Cu o inepuizabilă energie a lucrat la o serie de roluri care sunt încadrate în registre aproape opuse – de la un comic debordant, până la o intimidantă tărie de caracter, fiind distribuită în montări bazate pe textele unor autori cunoscuţi (Yasmina Reza, Tudor Muşatescu, Bertolt Brecht, Jean Anouilh ş.a.).

A realizat cu precizie şi succes personaje precum: Veta din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, Ma’am din Macbett de Eugène Ionesco, Ileana Cosânzeana din Înşir-te mărgărite de Victor Eftimiu, Andromaca din Teatru Antic de Eschil, Doamna Griffin din Blocaţi în dormitor de John Tobias, Lady Capulet din Romeo și Julieta de William Shakespeare, Sylvia din Sylvia de Gurney sau Doamna Paliveca din Bravul Soldat Švejk de Jaroslav Hašek.

Pe lângă realizările sale în lumea scenei, Luminiţa Erga a putut fi văzută în producţii cinematografice şi de televiziune: în serialele La Bloc, Om sărac, om bogat, Lacrimi de iubire, Arestat la domiciliu sau în adaptările pentru televiziune ale spectacolelor Ultima haltă în Paradis de Valentin Nicolau (regia: Alexandru Tocilescu), Escu de Tudor Muşatescu (regia: Constantin Dicu), Valsul lebedelor, în regia lui Constantin Dicu, Dincolo de calea ferată, regia: Cătălin Mitulescu (2016). A apărut, de asemenea, în lungmetrajele Crucea de piatră, regia: Andrei Blaier, Terente-regele bălţilor, regia: Andrei Blaier, Craii de Curtea Veche, regia: Mircea Veroiu, Privighetoarea fermecată, regia: Radu Popovici, Frumoasa din pădurea adormită, regia: Radu Popovici, Callas forever, regia: Franco Zeffirelli.

În stagiunea curentă a Teatrului Nottara, o puteţi vedea în spectacolele: Zeul măcelului de Yasmina Reza (regia: Claudiu Goga), Ultimul Don Juan de Neil Simon (regia: Petre Bokor), 39 de trepte, adaptare după John Buchan, Scandal la Operă! de Ken Ludwig (ambele în regia lui Petre Bokor), Efecte colaterale de Alexandru Popa (regia: Vlad Zamfirescu), D-ale carnavalului de I.L. Caragiale (regia: Claudiu Goga, 2017), Hamlet în sos picant de Aldo Nicolaj (regia: Alexandru Jitea, 2017).

La Teatrul Motropolis, poate fi văzută în rolul lui Edith, în spectacolul Jack și femeile lui de Neil Simon, în regia lui Claudiu Goga.

A făcut parte din distribuția spectacolului-lectură Thailanda de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara, regia: Mihai Lungeanu, care s-a desfășurat în cadrul ediției a IX-a a proiectului „Spectacolul începe cu o lectură”, organizat de Teatrul Nottara în perioada 14-16 iunie 2017.

Prezentare actualizată în noiembrie 2017

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Scandal la Operă! - Maria Merelli
39 de trepte - Annabella Schmidt / Pamela / Margaret
Ultimul Don Juan - Alana Navazio
Titanic Vals - Dacia
Zeul măcelului - Véronique Houllié
Portugalia - Soţia
Yom Kippur - Malka
Tango, monsieur? - Stefania Florio
Efecte colaterale - Oana
D-ale carnavalului - Didina Mazu
Hamlet în sos picant - Regina
Praf de stele - Fay
Căsătoria - Baltazar Mestecău