Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Ileana Stana Ionescu

S-a născut pe 14 septembrie 1936, în Brad, judeţul Hunedoara, iar de la vârsta de 19 ani, când a debutat la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes, în Şcoala femeilor, de Molière, existenţa sa a fost strâns legată de câteva dintre cele mai importante momente ale teatrului românesc.

Spune că viaţa sa a fost un „joc al întâmplării”, care a purtat-o dinspre cariera pe care şi-o dorise, cea de jurnalist, spre marile scene ale lumii, pe care le-a cucerit cu vitalitatea, profunzimea, verticalitatea şi nuanţele interpretării sale.

La Reşiţa, a mai primit roluri în Nota zero la purtare de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, Vassa Jeleznova de Maxim Gorki sau Familia lui Allan de Gusein Muhtarov, şi tot acolo l-a cunoscut pe cel ce avea să-i fie soţ, Andrei Ionescu, alături de care a plecat spre Piatra-Neamţ.

A jucat pe scena Teatrului Tineretului vreme de 5 ani, între 1961 şi 1966, făcând parte din colectivul talentat care a transformat pentru o perioadă Piatra Neamţ în centrul experimentelor, căutărilor şi inovaţiilor din teatrul românesc. Manţi din Nu sunt Turnul Eiffel, de Ecaterina Oproiu, regia Ion Cojar, Lissette, din Jocul dragostei şi al întâmplării, de Pierre de Marivaux, regia Lucian Giurchescu, Cherry, din Staţia de autobuz, de William Inge, regia Ion Cojar şi Lady Torrance, din Orfeu în infern, de Tennessee Williams, regia Cornel Todea, sunt doar câteva personaje pe care le-a desăvârşit în această jumătate de deceniu.

A colaborat şi cu Teatrul de Revistă Constantin Tănase, în spectacolele: Boeing, Boeing de Marc Camoletti, Micul infern de Mircea Ştefănescu, Funcţionarul de la Domenii, de Petre Locusteanu, cu Teatrul Sică Alexandrescu, din Braşov în Scrisori de dragoste de Albert Ramsdell Gurney, regia Mircea Cornişteanu şi cu Teatrul Bulandra în Titanic vals de Tudor Muşatescu, regia Toma Caragiu.

Însă cariera sa este definită de zecile de montări de succes în care a jucat pe scena Naţionalului bucureştean. La Teatrul Naţional I.L. Caragiale a debutat în 1969, interpretând-o pe Nastasia Filipovna, în Idiotul, de F. M. Dostoievski, în regia lui Alexandru Finţi. Au urmat rolurile (amintite selectiv): Chiralina, din Coana Chiriţa, de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, Eleonora, din Trei fraţi gemeni veneţieni de Aldo Matiuzzi Colalto, regia David Esrig, Marina, din Bădăranii de Carlo Goldoni, regia Victor Moldovan, Hecuba, din Troienele, Doica, din Medeea, de Seneca, în Trilogia antică, regia Andrei Şerban, Liubov Ranevskaia, din Livada de vişini, de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, La Poncia, din Casa Bernardei Alba, de Federico Garcia Lorca, regia Felix Alexa, Contessina, din O batistă în Dunăre, de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, Phoebe, din Cabotinul, de John Osborne, regia Alice Barb, Stăvăroaia, din Idolul şi Ion Anapoda, de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, Amelia, din Sâmbătă, duminică, luni, de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, Doamna Mase, din Molto, gran' impressione, de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, Soacra, din Micul infern, de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu.

Dintre filmele în care a jucat, în cei peste 50 de ani de activitate cinematografică, fac parte: Păcală, regia Geo Saizescu, Eu, tu şi Ovidiu, regia Geo Saizescu, Singur printre prieteni, regia Cornel Todea, Secretul lui Bachus, regia Geo Saizescu, Cuibul de viespi, regia Horea Popescu, Chiriţa în Iaşi, regia Mircea Drăgan, Campioana, regia Elisabeta Bostan, Aici nu mai locuieşte nimeni, regia Malvina Urşianu. În 2002, a obţinut Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În această stagiune, la Teatrul Nottara, o interpretează pe Chiriachiţa, în Titanic Vals, de Tudor Muşatescu, regia Dinu Cernescu.

 

Silvia Năstasie